Door: GreenRats
Een vriendelijk en gastvrij ontvangst in een prachtige tuin midden in de polder, met varkens in de wei. De eigenaar komt steeds meer ratten in- en om het varkensverblijf tegen, zowel overdag als in de avond. Omdat het gebruik van gif niet wenselijk is, ben ik ingeschakeld.
We beginnen met een rondje over het terrein. De eigenaar weet me precies de plekken aan te wijzen waar de ratten actief zijn, de zogenaamde 'hotspots'. Dit is voor mij natuurlijk waardevolle informatie en helpt me om een beeld te vormen van de situatie. Rattenkeutels en ijverig gegraven gangen, verraden inderdaad de aanwezigheid van ratten. De sporen en pootafdrukken zijn goed zichtbaar rondom de modderpoel van de varkens. Sinds enkele weken is er ook een elektrische rattenval geplaatst maar deze heeft vooralsnog geen resultaten geboekt. En terwijl we staan te praten, scharrelt er een bruine rat de wei in. Op zoek naar wat te eten en in dit geval een varkenskeutel. In deze keutels zitten onverteerde zaden, afkomstig uit het varkensvoer en de ratten blijken er dol op. De poep wordt hier keurig meerdere malen per dag opgeruimd maar de ratten zijn snel. Ratten kunnen enorm goed ruiken en blijkbaar zitten ze eerste rang te wachten tot hun maaltje geserveerd wordt. Bij voorkeur vers. De sloot biedt de ratten toegang tot water en de begroeiing en het hooi maakt deze plek simpelweg onweerstaanbaar.
Als eerste wil ik de omvang van de rattenoverlast in beeld krijgen. Ik begin met het in kaart brengen van de populatie. Een observatie met de thermische camera zal ons hierbij meer duidelijkheid geven. Als de avond begint te vallen, sta ik klaar met mijn camera en mijn vermoeden wordt bevestigd. Terwijl de varkens binnen rustig liggen te slapen, wordt hun wei overgenomen door een flinke populatie ratten. Waar het overdag nog gaat om een enkele rat, zie ik ze nu in grote getale uit de heg tevoorschijn komen. Ze zijn naast de varkens komen wonen en nesten in de begroeiing aan de slootkant en bij het hok. Aan de slag…
De volgende avond word ik bij aankomst in de tuin, enthousiast knorrend begroet door één van de varkens. Altijd gezellig. Maar terwijl ik mijn spullen aan het uitpakken ben, blijkt mijn gezelschap voor de avond van korte duur. Bedtijd. Het hooi lonkt en ik kan het hem ook niet kwalijk nemen.
Tijd om te beginnen waar ik voor gekomen ben: het terugbrengen van de rattenpopulatie naar een meer beheersbare grootte. Om de ratten geïnteresseerd te houden heb ik aan de eigenaar gevraagd om wat verse varkenskeutels van de dag te verzamelen. Deze kan ik op strategische plekken in de wei leggen. En het werkt. Binnen 10 minuten melden zich de eerste ratten en aan het einde van de avond heb ik het grootste gedeelte van de huizende populatie geraapt. Dat wordt bevestigd als ik de week erna terug kom voor een tweede sessie. Ik spot nog een enkele rat verderop aan de slootkant maar daar blijft het dan ook bij.
In de veronderstelling dat de klus zo goed als geklaard is, word ik een aantal dagen later gebeld. Er zijn wederom meerdere ratten gezien en nu ook s ’ochtends. Waarschijnlijk zijn er ratten uit de omgeving, die heel goed door hebben dat hier nu wat te halen valt. De huizende populatie is zo goed als weg en deze ‘omgevingsratten’ zien hun kans schoon. Om een beter beeld te krijgen van de aantallen, de locatie en het ritme van de ratten stel ik voor om de wildcamera op te hangen. Bij het terugkijken van de beelden, zijn er inderdaad weer ratten te zien. Ze komen nu van de andere kant de wei in lopen en ook op andere tijdstippen. Met deze inzichten kan ik gerichter aan de slag en we besluiten om nog een sessie te doen om ook deze groep in te dammen. Gelukkig zijn het er niet veel meer. Als ik uiteindelijk klaar ben en mijn spullen aan het inpakken ben, hoor ik geknor achter me. Inspectie van de bewoners zelf. Een ouderwetse varkensknuffel en dan is het tijd om te gaan.
Bij de nabespreking geef ik altijd nog wat tips mee hoe ratten geweerd kunnen worden om nieuwe overlast zoveel mogelijk voor te zijn. Hier zijn de zaken keurig op orde en er is een prima voerplan. Er zijn altijd nog mogelijkheden om het voor ratten minder aantrekkelijk te maken om hier een bezoek te brengen. Alle beetjes helpen en voorkomen blijft beter dan genezen. Daar komt natuurlijk bij dat de aanwezigheid van een enkele rat hoort bij het wonen in onze prachtige polder. En dan kom je elkaar weleens tegen. Hier kunnen ratten dan ook nooit compleet bestreden worden. Dat zou onmogelijk en bovendien onwenselijk zijn. Voor nu laat ik wat mechanische vallen achter en met wat periodiek onderhoud is de situatie weer goed beheersbaar. Er is weer rust in de wei. Naar volle tevredenheid van mijn nieuwe knorrende vrienden; zij hebben de modderpoel weer voor zich alleen. Blije varkens...word ik blij van.