Door: GreenRats
Hoogzomer in Nederland. Heerlijk natuurlijk maar met deze temperaturen hou ik het hoofd liever koel. Aanhoudende warmte kan nog weleens voor problemen zorgen. Niet alleen bij mensen maar zeker ook bij dieren. En dan is het fijn als er schaduw of verkoeling is, aan het water bijvoorbeeld. Ook de airco's draaien nu overuren. Ratten hebben niet de luxe van een airco maar zullen op hun eigen manier moeten dealen met de warmte.
Over het algemeen zijn ratten prima ingesteld op wisselende temperaturen. Maar als de zon serieus opwarmt en de temperaturen stijgen, kan het voor ratten een behoorlijke uitdaging zijn om de lichaamstemperatuur te reguleren en gehydrateerd te blijven. De hoge temperaturen kunnen dan een grote bedreiging gaan vormen. Ratten en aanhoudende warmte is nou eenmaal niet zo'n goede combinatie; ze zijn er simpelweg niet op gebouwd. Het liefst bewegen ze zich in koelere vochtige plekken, zoals kelders en riolen. Ze kunnen niet zweten, zoals mensen dat doen. Vooral de kale staart speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Door het verwijden van de bloedvaten in de staart, kan een rat middels bloedcirculatie wat van zijn warmte kwijt. Uit onderzoek blijkt dat een temperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius als meest comfortabel wordt ervaren. Zodra het kwik richting de 30 graden oploopt, gaan ze er last van krijgen en kan het zelfs gevaarlijk worden. Deze temperaturen zorgen ervoor dat een rat snel oververhit zal raken en dit kan uiteindelijk dodelijk zijn.
Met de aanhoudende warme temperaturen, zullen de ratten dan ook in beweging komen. Soms zichtbaar, op andere tijden en andere plekken. Uiteindelijk zijn ze vooral opzoek naar een comfortabele combinatie van voedsel en temperaturen. Ook hebben ze nog meer water nodig dan normaal. Als vaste drinkplekken droogvallen, kan dit voor de nodige verkenningstochten zorgen. Misschien proberen ze zelfs ergens naar binnen te komen. Het kan gebeuren dat een populatie tijdelijk op een koelere plek verblijft om daarna weer richting voedsel en water te gaan. Op deze manier zullen ze proberen mee te bewegen met de condities in hun omgeving. Uiteindelijk om te doen waar ze het allerbest in zijn: aanpassen en overleven. Ook in warme zomers...
'Zomer in de Hoeksche Waard'. Foto Nieuwendijk: R. Braams
Nieuwendijk thermisch. Foto: GreenRats